Top

Spørgsmål & Svar

Nedenfor finder du svar på de mest basale og aktuelle spørgsmål vedrørende a-kasser og fagforeninger. Har du et spørgsmål som ikke er blevet besvaret, så skriv endelig til os på info@a-kasse-dk.dk, og vi vil vende tilbage med svar hurtigst muligt.

 

A-KASSE

En a-kasse er en fortkortelse af en arbejdsløshedskasse. A-kassen sikrer dig økonomisk i form af dagpenge hvis du bliver arbejdsløs eller er ledig. Den eneste betingelse er at du skal være til rådighed på arbejdsmarkedet.
Udover at modtage dagpenge kan en a-kasse tilbyde dig:

Informationsmøder og pligter og rettigheder
Personlig rådgivning og vejledning
Nogle a-kasser kan tilbyde dig forskellige jobtilbud
Ret til dagpenge under ferie
Efterlønsadministration
Andre individuelle medlemsfordele
Du har krav på de samme penge uanset hvad du betaler i kontingent. Dog tilbyder flere a-kasser ekstra services som meget naturligt koster lidt ekstra.
Du bør melde dig ind i en a-kasse for at sikre dig økonomisk. I krisetider er man aldrig 100% sikret, også selvom man måske føler det. Det er derfor en rigtig god ide at være sikret hvis uheldet er ude og du ender med at blive fyrret.
Du vælger selv frit hvilken a-kasse du vil være medlem af. Nogle arbejdspladser har dog tendens til at være tilsluttet den samme a-kasse. Det vigtigste er dog at du vælger en a-kasse der passer til dine behov og dækker dit fagområde.
Dagpengesatsen afhænger af den enkeltes situation – Tallene nedenfor er de nyeste tal for 2016:

Fuldtid
  • 836 kr. pr. dag
  • 4.180 kr. pr. uge
  • 217.360 kr. pr. år.
Deltid
  • 557 kr. pr. dag
  • 2.785 kr. pr. uge
  • 144.820 kr. pr. år.

 

FAGFORENING

En fagforening er en sammenslutning af ansatte inden for et eller flere forskellige erhverv. Formålet med fagforeningen er at varetage medlemmernes interesse, særligt ift. løn- og arbejdsforhold.
Som medlem af en A-KASSE vil du oftest have muligheden for at tilmelde dig en fagforening samtidig. Bemærk dog at ikke alle A-KASSER tilbyder muligheden for fagforening.
Som udgangspunkt betaler du altid ekstra når du tilvælger fagforening hos din A-KASSE. Prisen varierer oftest mellem 70-120 kr. pr. måned.
Vores bedste råd er klart at bruge de ekstra penge det koster, og så tilvælge fagforeningen. Så er du sikret juridisk rådgivning. Husk at ikke alle A-KASSER tilbyder muligheden for fagforening.

 

STUDERENDE & NYUDANNEDE

Du kan med fordel tilmelde dig en A-KASSE før dit studie slutter. Som studerende bliver du nemlig gratis medlem, og det gælder både for A-KASSEN og fagforeningen.
- Du skal være min. 18 år og max 30 år

- Din uddannelse skal være af min. 1½ varighed

- Hvis du tilmelder dig mindst 1 år før studiets afslutning får du dagpenge allerede fra din første dag som ledig.
Nej, det er ikke påkrævet at du har et studiejob.
Som udgangspunkt ja, dog er enkelte A-KASSER henvendt mod særlige faggrupper. Læs mere under de enkelte A-KASSER her på siden.

 

SELVSTÆNDIGE

Sample Description
Sample Description