Dagpenge er kort sagt en frivillig forsikringsordning for lønmodtagere og selvstændige. Førhen hed ordningen arbejdsløshedspenge, men i dag er dagpenge blevet et pænere ord for dette. Du kan eventuelt læse mere om dagpenge her: http://da.wikipedia.org/wiki/Dagpenge . Forsikringsordningen administreres af statsanerkendte arbejdsløshedskasser, og de har til formål at sikre økonomisk kompensation til medlemmerne, hvis de taber deres indtægt i tilfælde af arbejdsløshed.
Man kan desuden også få dagpenge i forbindelse med sygdom og andre skader eller ved graviditet og fødsel. Ved modtagelse af dagpenge bør man være opmærksom på dagpengeperioden. Det er det tidsrum en person maksimalt kan modtage dagpenge. Denne periode har førhen været syv år, men i dag er perioden blevet sænket til omkring to år. Efter disse to år skal man optjene en ny dagpengeret.
Hvem kan få dagpenge?
For at få dagpenge er førstekravet, at man er medlem af en a-kasse, og foruden medlemskabet skal man have været medlem i mindst et år. Derudover skal man være ledig, og man skal desuden have haft et minimum af arbejdstimer. Som fuldtidsforsikret skal man have haft mindst 1.924 arbejdstimer og som deltidsforsikret skal man have haft minimum 1.258 arbejdstimer inden for en periode på tre år.
Man kan ikke medregne arbejdstimer, man har optjent, før man blev medlem af a-kassen, og man kan desuden heller ikke medregne arbejdstimer, hvor man har fået et tilskud af lønnen. Opgørelsen af arbejdstimerne bliver indhentet fra indkomstregistret, hvor arbejdsgiverne indberetter de ansattes løntimer. Man skal desuden også stå til rådighed for overhovedet at få sine dagpenge udbetalt.
Hvad vil det sige at stå til rådighed?
Hvis man er arbejdsløs, skal man stå til rådighed for det danske arbejdsmarked for at få sine dagpenge. Man skal løbende være i kontakt med jobcenteret og man skal desuden være tilmeldt som arbejdssøgende. Det at stå til rådighed betyder, at man skal sikre, at jobcenteret, a-kassen og andre aktører har ens korrekte bopælsadresse. Det betyder også, at man skal søge arbejde og tage imod arbejde som jobcenteret, afdelingen eller andre aktører tilbyder eller finder til en.
Endvidere betyder det også, at man skal søge arbejde på den måde, der er normal inden for det pågældende faglige område. Man kan søge arbejde ved at rette henvendelse til den faglige organisation, ved annoncering og/eller ved uopfordrede henvendelser. Alle tre metoder er godkendte i forhold til rådighedspligten. Hvis man ønsker at vide mere kan man desuden kontakte en arbejdsløshedskasse, der kan oplyse og rådgive mere omkring dagpenge og rådighedspligten.