A-kasse er en forkortelse af arbejdsløshedskasse, og hvis man er medlem af en a-kasse, er det meningen at den skal forsikre dig, hvis du bliver arbejdsløs. Man betaler hver måned kontingent til sin a-kasse, og bliver man så opsagt fra sit arbejde, kan man få dagpenge af a-kassen, hvis man har været medlem i over et år vel at mærke. Er man nyuddannet, skal man bare være blevet medlem, senest 14 dage inden man afslutter sit studie, for at man kan få dagpenge. En a-kasse udbetaler dagpenge, hvis man bliver ledig, og dagpengesatsen er forskellig fra, om man havde fuldtidsarbejde, deltid eller om man er nyuddannet.
A-kassernes oprindelse
De første a-kasser kom til Danmark i 1907, hvor princippet for a-kassen var det samme som det er i dag. Man betaler til a-kassen, så man kan få dagpenge hvis man bliver opsagt fra sit job. Dengang a-kasserne blev oprettet, var de dog ikke statsstøttet som de er i dag. Dengang var det vigtigt at så mange som muligt var i job, og betalte til a-kassen, da der ellers ikke var penge nok til at udbetale dagpenge. I dag er a-kasserne statsstøttede, og derfor er man sikker på, at få sine dagpenge, da staten hjælper med penge, hvis a-kassen ikke har nok.
A-kasser og fagforeninger
Danmark, Belgien, Sverige og Finland, er stort set de eneste lande i hele Europa, der har a-kasser og fagforeninger. Siden a-kasserne blev oprettet i 1907, har der været tradition for, at a-kasserne havde en eller flere tilknyttede fagforeninger. En a-kasse skal udover dagpenge, også hjælpe kunden med eventuelle jobtilbud. Det er vigtigt for kunde, at den a-kasse personen er medlem af, kan hjælpe med de behov, en kunde skulle have. En dyr a-kasse, giver ikke mere eller mindre tilbage i dagpenge, end en billig. Forskellen på en dyr, og en billig a-kasse er blot, hvor mange ekstra ydelser og services man kan få.
Medlemskab hos en a-kasse
At være medlem af en a-kasse, koster penge hver måned. Man betaler kontingent, for at kunne få dagpenge, hvis man bliver opsagt fra sit arbejde. Mange er medlem af en a-kasse, der enten har tilknytning til ens arbejde, eller til ens fagforening. Det er vigtigt at man finder en a-kasse der kan dække en fagområde og behov for vejledning og rådgivning. Siden 1996 er antallet af medlemmer faldet rigtig meget, i a-kasser med tilknytning til fagforeninger. A-kasser uden tilknytning tiltrækker kunder, da der er mange der ikke er interesseret i at være medlem af en fagforening. Hvis medlemskaberne bliver ved med at falde, er der blevet snakket om, at lave en anden løsning. Før hen skulle a-kasserne kun udbetale dagpenge, men nu er de blevet pålagt så mange andre opgaver også. De skal for eksempel have rådighedssamtaler med de ledige medlemmer, og sørger for, at de får søgt noget arbejde, og så står aktive som ledige.