Der er en helt del a kasse regler. Men langt de fleste af dem er nemme at forstå – og når du først er sat i en “kasse”, er der et bestemt regelsæt, der er gældende for dig. Lad os begynde med, hvilke kriterier du skal opfylde for at være dagpengeberettiget.
Du skal starte med at melde dig ind i en a kasse og betale kontingent. Du skal have betalt i mindst ét år, før du kan blive berettiget til at få ydelser. Hvor meget du skal betale, afhænger meget af den pågældende a kasse, du melder dig ind i.
Yderligere er der en række andre kriterier, du skal efterkomme:
- Du skal være ledig og må ikke have nogen former for job
- Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet
- Du skal søge arbejde og være jobsøgende
- Du skal kunne påtage dig et 37 timers job i tilfælde af, at du er fuldtidsforsikret og et 30 timers job, hvis du er deltidsforsikret.
Værd at vide om a kasse regler
Du kan ikke være dagpenge hele livet. Sådan fungerer systemet ikke. Du kan maksimalt være på dagpenge i top til to år ad gangen inden for en såkaldt referenceperiode på tre år. Det er den periode, hvor der kan udbetales dagpenge eller andre ydelser. To år svarer til 3.848 timer.
Kommer du i arbejde, begynder du igen at optjene retten til dagpenge, hvis du en dag skulle miste dit job igen.
Der udbetales dagpenge én gang månedligt, hvor du får, hvad der svarer til det antal timer, der svarer til en almindelig fuldtidsstilling på 160,33 timer. Du kan maksimalt få udbetalt 18.365,-, hvilket er den højeste sats muligt. Er du dimittend, gælder der er en anden sats, som afhænger af, om du er forsørger eller ej. Der er derfor en del a kasse regler at tage stilling til, men du kan altid få hjælp og rådgivning hos din a kasse, når du har brug for det.
God sikkerhed med en a kasse
Overvejer du, om du skal blive medlem af en a kasse, kan du spørge dig selv, om du gerne vil have en sikret indkomst, selvom du skulle miste dit job. Har du boliglån, børn og bil, kan det være en givtig investering – også selvom der er lidt a kasse regler at sætte dig ind i. Men faktisk kan du bare få hjælp hos din a kasse, som er til for at hjælpe dig.